Više o mitarenju

   Mitarenje koka nosilja je postupak koji se u pojedinim zemljama sa razvijenom proizvodnjom uveliko i višestruko sprovodi ( posebno u SAD i Izraelu ). Naprimjer 2005 godine u Kaliforniji je izvršeno prinudno mitarenje koka nosilja na 97 % farmi. Svakako da je osnovni razlog sprovodjenja mitarenja u komercijalnoj proizvodnji konzumnih jaja ekonomski.

Karakteristike naše metode prinudnog mitarenja koka:
  • Mogućnost pomjeranja vrhunca proizvodnje jaja u razdoblje najpovoljnih cijena jaja, mitarenjem se štede znatna sredstva potrebna za nabavku 18-to nedeljnih kokica. Tokom perioda mitarenja konzumacija hrane kreće se od 63 - 70 grama po kokici za 7 dana
  • Nosilje prestaju sa proizvodnjom jaja 6. ( šestog ) dan od dana početka procesa mitarenja, a vremenski period bez produkcije jaja iznosi 8 dana ( devetog dana prvo jaje )
  • Opadanje i istovremeno rast novog perja masovno počinje 14. dana od početka izvodjenja procesa prinudnog mitarenja
  • Za vrijeme konzumacije hrane sa hemiskim supstancama kokice igube na težini izmedju 450 i 500 grama
  • Kokice su u potpunosti izmijenile perje 35-og dana, a nosivost se kreće oko 75 %
  • Špic nosivosti kreće se, u zavisnosti od starosti kokica, izmedju 84% i 91%, koji se dostiže 45-og dana od početka mitarenja
  • Nakon prve nedelje od početka novog proizvodnog ciklusa procenat zastupljenosti krupnih klasa jaja ( SS, S i A) iznosi oko 97 %, u zavisnosti od starosti kokica koje su se mitarile
  • Procenat uginuća za vrijeme mitarenja iznosi od 0,5 % do 1%

Važno je napomenuti da se tri nedelje prije otpočinjanja procesa prinudnog mitarenja mora izvršiti revakcinacija jata.